Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

In deze rubriek geven wij een onafhankelijke beoordeling over wijnen die te koop zijn in de Stedendriehoek Apeldoorn-Deventer-Zutphen. Het zijn wijnen uit supermarkten, wijnspeciaalzaken, slijterijen en groothandel.

Deze wijnen zijn NIET gesponsord door desbetreffende winkels om zo tot een onafhankelijk oordeel te komen. Onze insteek is om positief over wijnen te schrijven.

De beoordeelde wijnen krijgen een rapportcijfer en zijn puur om aan te geven hoe wij denken over de prijs-kwaliteit verhouding.

Maand Augustus

 

Wijnhuis/Producent: Ottenella

Land van herkomst: Italië

Streek: Veneto, San Benedetto di Lugana / Pescheira del Garda

Druiven: Lugana (Trebbiano di Lugana, Turbiana)

Jaar: 2016

 

Regio: De wijn van deze maand komt uit een heel bekend toeristisch gebiedje Lugana, aan de zuidkust van het Garda Meer, in Italië. Vele Nederlanders zijn hier geweest zonder zich ervan bewust te zijn dat ze vakantie vierden in een wijngebied dat onderdeel uitmaakt van het grootste kwaliteit wijngebied van Italië, Veneto. Ruim 20% van alle DOC (denominazione di origine controllata) wijnen uit Italië komen uit Veneto, met als grootste productie gebied Soave en Soave Classico.

Een deel van het kleine gebiedje Lugana dreigt te verdwijnen omdat er al jaren plannen zijn om door de wijngaarden, aangeplant met het mysterieuze druivenras Turbiana, een hoge snelheidstrein traject aan te leggen. Hier wordt al sinds het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw tegen gevochten, hopen dat het wat oplevert zodat wij als wijnliefhebbers van deze wijnen kunnen blijven genieten.

Druivenras: Van het druivenras Turbiana, dat tevens Trebbiano di Lugana of Lugana wordt genoemd, werd tot 2008 gedacht dat het familie was van de Trebbiano druif (In Frankrijk bekend als Ugny Blanc). Echter heeft in 2008 DNA onderzoek uitgewezen dat deze druif niets meer en niets minder is dan de beroemde Italiaanse druif Verdicchio! Echter door o.a. witte klei bodem etaleert hij zich geheel anders dan de Verdicchio uit bijvoorbeeld de Marken (een wijngebied dat zuidelijker ligt aan de Adriatische kust, met de beroemde wijn Verdicchio dei Castelli di Jesi).

 

Ottella, Francesco en Michele Montresor : Ottella Azienda Agricola zoals het bedrijf voluit heet ligt zoals eerder gezegd in Pescheira del Garda, helaas is er niet zoveel te vinden over de historie van het wijnhuis. Wat wel bekend is dat de druiven van deze wijn handmatig geoogst en voorzichtig verzameld worden in kuipjes van zo’n 17 kg. Deel van de druivenoogst wordt als hele tros zacht geperst en de rest wordt ontsteelt en daarna geperst. De fermentatie vind plaats tussen de 14 en 18 graden daarna rust de wijn nog 5 maanden op zijn “lie” (achtergebleven gistcelletjes) zodat de wijn een zachter mondgevoel krijgt.

Proefnotitie:

Kleur; Stro geel

Neus; Klein zoetje maar ook  fris, gist, perzik, klein beetje citrus.

Afdronk / Smaak; Fluwelig, zacht mondgevoel, zuren en zoet (suikers) mooi in balans, klein amandel bittertje, subtiele indruk

Wijn-Spijs: Kan zowel bij zoetwatervis, zoals gepocheerde forel, als bij zeevis, denk aan Tarbot, Griet, Schol etc. maar wel gepocheerd, evt. met beurre blanc saus met een scheutje van deze wijn. Gegrilde of gebakken vis is te vet en te hoog in smaak voor deze subtiele wijn.

TIP!  Ook deze wijn niet te koud serveren! Rond de 10 graden.

Gekocht bij: Henri Bloem, Asselsestraat 52, 7311 EN Apeldoorn, 055-522 1470, http://www.henribloem.nl

 Winkelprijs: € 9.95  incl. btw

 Rapportcijfer: 8

Mail ons

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
© Copyright - Horeca & Wijn Advies Nederland
%d bloggers liken dit: