Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

UITGELICHT!

Er wordt op veel plaatsen in Europa wijn gemaakt, in bekende wijnlanden zoals Frankrijk, Spanje en Italië, met hun beroemde gebieden maar ook minder bekende gebieden.

In deze rubriek wil ik landen c.q. wijngebieden uitlichten in begrijpelijke taal zonder moeilijke termen die minder bekend zijn, maar zeker de moeite van het proberen waard zijn. Vaak worden deze wijnen gemaakt van autochtone druivenrassen die alleen terplekke verbouwd worden, moeilijk uit te spreken zijn en een eigen karakter hebben die aansluit bij de plaatselijke eetcultuur.

UITGELICHT! een zoete rode wijn uit het zuiden van Frankrijk, de Roussillon.-november’19-

Vele vakantiegangers rijden er jaarlijks door om op hun bestemming aan de Spaanse Costa Brava te komen; Banyuls!

Banyuls is een klein wijngebied met steile hellingen die betaat uit leisteen, waar de wijngaarden op terrassen zijn aangelegd waarvan hooguit 30hl/ha vanaf komt en  direct aan de Spaanse grens ligt. De wijn Banyuls rouge wordt gemaakt van minimaal 50% grenache noir druiven eventueel aangevuld met syrah, cincault of gargignan.

Het bijzondere van deze wijn is dat het een rode zoete wijn is die, als eerste indruk, veel op Ruby Port lijkt maar door gebruik van andere druivenrassen, de heersende microklimaten en verschil in alcohol percentage, Banyuls tussen de 15 en 18%, Port vaak hoger, beide toch een geheel eigen karakter hebben.

Banyuls is, net als Port, een “versterkte” wijn, wat wil zeggen dat er tijdens de alcoholische gisting op een bepaald moment alcohol wordt toegevoegd, de gisting stopt en de overgebleven suikers die niet vergist zijn vormen de zoetheid van de uiteindelijke wijn.

Banyuls kent verschillende variaties, zo heb je de Grand Cru versie, alleen in top jaren, die minstens uit 75% uit grenache noir druiven moet bestaan en minimaal 30 maanden heeft moeten rijpen op houten vaten of grote flessen, zgn “Bonbonnes”. Andere wat minder bekende soorten Banyuls zijn; Banyuls Blanc, Banyuls Rosé, Banyuls Ambré een witte Banyuls die bewust oxidatief wordt gemaakt, en daardoor amberkleurig is, Banyuls Traditionnel, Banyuls Rimage: een wijn uit een uitzondelijk wijnjaar met jaartal die geen houtopvoeding heeft gehad en jong op fles gaat om oxidatie tegen te gaan en daardoor zijn fruitigheid behoud, Banyuls Hors d’Age; alleen bij de soorten Traditionnel , Ambré en Grand Cru, deze wijn mag pas op de markt komen vanaf 1 september van het vijfde jaar na de oogst en heeft minstens 30 maanden houtrijping gehad.

Wijn-spijs: Banyuls laat zich fantastich combineren met chocolade! De fruitige types zoals Rimage zijn heerlijk met compote van zwart fruit eventueel met chocolade mousse.

Banyuls, al met al een wijn die zeker het ontdekken waard is! Wellicht bij het kerstdessert?

Verkrijgbaar in de betere Wijnwinkel.

UITGELICHT!

Italië, Campanië of Campania -oktober’19-

Iedere liefhebber van Italiaanse wijnen kan de beroemde klassiekers opdreunen uit dit land, Barolo uit Piëmonte, Chianti Classico uit het beeldschone Toscane, Amarone en Ripasso uit Valpolicella enz enz. Onder deze liefhebbers zullen er weinig denken aan wijnen uit Campanië, met als hoofdstad Napels, en dat is erg jammer want er komen hier bijzondere wijnen vandaan gemaakt van bijzondere druivenrassen! Een streek met een rijke historie die terug gaat tot in de romeinse tijd en een gebied dat een Griekse ruggengraat heeft! En een streek waar men terug grijpt naar oorspronkelijke druivenrassen en waar internationale druivenrassen in de ban worden gedaan, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in Toscane. Hier houdt het liefelijke Italië op, kusten met spectaculaire aanblik en een boeren keuken waar vooral de smaak voorop staat en uiteraard niet te vergeten de olijfolies, limoncello, kazen zoals peccorino, mozzarella di bufala en de streekkaas caciocavallo. Bij zulke rijke smaken moet je natuurlijk wijnen drinken die daar tegen op kunnen boxen!

Er wordt hier zowel wit, rood, rosé als spumante (mousserend) geproduceerd, ruim 2 miljoen hectoliter in totaal. Deze wijnen zijn onderverdeeld in IGP, DOC en DOCG klasse, de laatste twee vertegenwoordigen zo’n 15% van het totaal. De laatste jaren wordt meer en meer geïnvesteerd in vinificatie technieken, vooral door jonge wijnboeren, daar de belangstelling voor deze wijnregio  maar stijgt, niet alleen door de Italianen zelf, maar ook daar buiten.

Druivenrassen; in dit gebied staan meer dan 100 druivenrassen geregistreerd, hieronder  de belangrijkste.

Wit: Greco, Fiano, Coda di Volpe, Trebbiano, Biancolella, Bombino Bianco

Blauw: Aglianico, Piedirosso, Tintore, Olivella, Sangiovese(!) en Barbera(!)

Klein percentage aan internationale blauwe  druivenrassen zoals Merlot en Cabernet Sauvignon.

Enkele wijnen die de moeite van het proberen waard zijn:

Greco di Tufo DOCG, gelegen tussen Avelino en Benevento, witte wijn gemaakt van minimaal 85% Greco welke voornamelijk groeit op vulkanische bodem die neergelegd is in 79 N.C. bij de uitbarsting van de Vesuvius en daarbij Pompeii verwoeste, aangevuld met eventueel Coda di Volpe. Greco verwijst naar zijn Griekse oorsprong en Tufo naar tufsteen. Wijnen geuren vaak naar citrus en groene appel maar ook naar perzik en accacia, in de smaak fris droog doch ook complexiteit door de bodem waarop de wijngaarden zijn aangelegd. Belangrijkst en oudste producent in dit gebied is Mastroberardino.

Fiano di Avellino DOCG, witte wijn gemaakt van Fiano uit de provincie Avellino. Volle rijke, droge wijn die in de tijd van de Romeinen al in dit gebied gemaakt werd, en door producent Mastroberardino in de jaren 40 van de vorige eeuw gered werd van de ondergang en weer nieuw leven ingeblazen werd.

Taurasi DOCG, rode wijn welke dient gemaakt te zijn uit minimaal 85% Anglianico en vaak aangevuld met Piedirosso, of zelfs met Sangiovese en/of Barbera!  Volle krachtige, stoere topper die volgens de wet minimaal 3 jaar moet rijpen waarvan 1 op hout. De wijn kan lang na rijpen op fles door het relatieve hoge tannine gehalte en neigt qua geur en smaak naar roodfruit en bramen. Ook hier is Mastroberardino een belangrijke producent.

Vesuvio DOC met de bekende wijnen van Lacryma Christi die zowel wit als rood kunnen zijn. Vroeger stond deze voor kwaliteit, tegenwoordig wordt de naam misbruikt voor minder kwalitatieve wijnen helaas. Wit wordt gemaakt van o.a. Falanghina, Coda di Volpe en Caprettone. Rood van Piedirosso, Anglianico, Olivella en Sciascinoso

Cilento DOC met witte wijnen van Fiano en rood van Aglianico.

Irpinia DOC deze heuvelachtige streek ligt in de provincie Avellino waar de witte wijnen  van Fiano vandaan komen en de beroemde rode wijnen van Taurasi komen uit deze heuvels waar de Aglianico druiven perfect kunnen rijpen.

Naast deze gebieden zijn er nog enkele andere die interessant kunnen zijn zoals Campi  Flegrei, Sorrento, Costa d’Amalfi en de eilanden Capri en Ischia.

Belangrijke producenten;

*Antonio, Carlo en Pietro Mastroberardino in Avelino

*De Lucia, Guardia Sanframondi in Benevento

*Antonio Caggiano , Taurasi in Avelino

*Tenuta Fonzone, Paternopoli, Avelino

Waar verkrijgbaar?

https://bevino.nl/campania/  Amsterdam

https://www.italiaansewijnen.nl Hilversum

http://www.gall.nl Gall & Gall

Kortom er is veel te ontdekken in dit prachtige wijngebied!

Afbeeldingsresultaat voor Campania

UITGELICHT! Noord-Macedonië -September’19-

We beginnen de onze rubriek UITGELICHT! met een onbekend wijnland, Macedonië, sinds februari 2019 officieel Noord Macedonië genoemd. Noord Macedonië is kleiner dan Nederland, 25.000km² t.o.z.v. 42.000 km² en heeft ruim 2.1 miljoen inwoners. Het ligt ingeklemd tussen Griekenland in het zuiden, Bulgarije in het oosten, Kosovo in het noorden en Albanië in het westen. Qua wijngaard areaal is het beduidend groter dan ons land, zo’n 35.000ha, wij hebben slechts rond de 160ha.

In deze wijngaarden, welke verspreid liggen over 7 wijngebieden waarvan er 3 bovenuit springen met een AOP (gegarandeerde herkomst benaming); Osogovo, Vardar-dal en Polog, worden naast de bekende internationale druivenrassen zoals o.a. merlot, cabernet sauvignon, pinot noir, chardonnay, sauvignon blanc en riesling hoofdzakelijk autochtone rassen verbouwd. Voor witte rassen zijn dit voornamelijk žilavka, zhupljanka en temjanika, ook de graševina die uit Kroatië is overgewaaid vind treft men hier aan.

Rode wijn komt van o.a. kratošija, prokupac en, de belangrijkste, vranec of vranac (spreek uit: vranets) wat zoiets als krachtig zwart paard betekend. Wijnen van de laatst genoemde druif zijn vaak rijk aan tanine, krachtig en donker van kleur, bijna zwart, daardom ook wel de “zwarte wijn” genoemd en wordt vaak geblend met internationale rassen zoals merlot en cabernet sauvignon.

In de tijd van de Romeinen, vóór onze jaartelling!, waren de wijnen uit deze regio enorm populair en gold Stobi in Vardar al als wijncentrum.  Vardar is qua microklimaat en omstandigheden te vergelijken met het Zuidelijke Rhône-dal in Frankrijk.

De belangrijkste producenten voor kwaliteitswijnen zijn Tikveš Winery, Stobi Winery, Bovin en Ezimet Vino.

Waar te verkrijgen in Nederland? Nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens op de site van Schermer Wijnkopers & Distillateurs, https://www.schermer1782  en http://univin.nl/  info@univin.nl specialist op gebied van Macedonië.

Macedonie

Mail ons

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
© Copyright - Horeca & Wijn Advies Nederland
%d bloggers liken dit: